Същност и стандарти на био козметиката

Същност и стандарти на био козметиката

Същността на био козметиката се корени в голямото разнообразие на лековити растения сред природата. Използването на природни съставки в козметичните продукти не гарантира качеството им на био козметика.

Кога една козметика е “био”

За да бъде “био” един козметичен продукт, има няколко основни изисквания. Натуралните екстракти не трябва да са извлечени от растения, които са обработени с химикали като пестициди и изкуствени торове.

Друго основно правило е да не се употребяват генетично модифицирани организми. По-известните и наложени на пазара козметични производители включват в състава на своята козметична продукция голямо количество химични вещества, въпреки че опаковките привличат именно с природни елементи.

Разликата между био козметиката и обикновенната

Разликата между обикновената козметика, създадена за масова употреба и натуралната козметика е, че в обикновената можете да откриете дълъг списък от вредни химични елементи като алкохол, консерванти, пенители, емулгатори, детергенти, силикони, ланолин, изкуствени оцветители и аромати, дори и продукти от преработен нефт. Научно доказано е, че продължителната употреба на козметика, съдържаща химични вещества, може да доведе до здравословни проблеми като последствие от интоксикацията на организма. Тази негативна тенденция предизвиква създаването и налгането на стандарти за дефинирането на био козметиката. Изпозлването на синтетични елементи все по-често поражда съмнения у потребителите, че даден козметичен продукт може да застраши здравето им, по тази причина и тъсенето на био козметика се разраства, а с това и потребностите от международни организации, които да контролират и да сертифицират със званието “био” само продукти с природни съставки.

За предимствата на био и натуралната козметиката - Володя Пачев - мениджър на Lavera България

Сертификати за био продукти

Сред най-авторитетните организации за сертификация на био продукти са австралийската АСО (Australian Certified Organic), британската “Soil Association” и департамента по земеделие в САЩ.

Facebook Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *