10 задължителни неща, които трябва да съдържа Вашият онлайн магазин

10 задължителни неща, които трябва да съдържа Вашият онлайн магазин

Шопинг мания – това е едно от нещата, по който всяка жена полудява. В двадесет и първи век има множество онлайн магазини с широк спектър от технологични джаджи, които могат да накарат и всеки мъж да се прилепи към монитора в продължение на часове. Не липсват и уеб магазини, които се грижат за комфорта и удобствата на деца, родители и тийнейджъри.

В наши дни електронната търговия е насочена към всяка пазарна ниша и поглъща една по-голяма или по-малка част от аудиторията.

Върху предимствата на онлайн магазини няма да говорим, навярно всеки се е убедил в силата и въздействието, на които са способни. Въпреки това добре е да насочим вниманието към дизайн и структура, които действително могат да помогнат на един бизнес да процъфтява.

Едва ли съществува универсална рецепта за функционалност и проектни варианти, които да са гарант за това, че даден онлайн магазин ще бъде издигнат до топ вихъра на популярност. Съществуват обаче известни общи подходи, които не трябва да се пренебрегват, когато бива създаван един онлайн магазин.

На първо място от значение е разбиране и поставяне на ясни цели за електронни търговски страници.

Направете своя онлайн магазин така, че да продава

Звучи странно, но има много магазини, които са проектирани, без мисъл, да направят и една продажба. Те изглеждат страхотно, но са абсолютно безполезни, когато става дума за пазаруване. За тези обекти, е достатъчно те да са еквивалентни на онлайн присъствието. При тях често има голям бутон „Купи“, който е отреден на видно място. Това обаче трудно може да провокира и да грабне вниманието на някои бизнесмени, програмисти и дизайнери.

Покажете предимствата на продуктите си

Списък на продукти и категории може да бъде идеалното нещо, което да помогне на вашия онлайн магазин. Специалните оферти могат да привлекат вниманието на новопристигналите уеб сърфистите и да провокира те да купуват. Вероятно знаете, че съществува огромна част от сърфиращите в интернет, които не знаят, какво точно искат. Вашата цел като онлайн продавач е да се включите в този пазар и да им покажете, от какво ще се лишат, ако не изберат тъкмо вашия е-бизнес.

За тези който обичат да гледат: Топ съвети от Кирил Йовев как да прехвърлите бизнеса си онлайн 

Направете своя уебсайт по начин, който да печели доверието на потребителите:

Хората са свикнали да оглеждат всичко и от всякъде, а когато имат богат набор от информация, в случая подробни описния на онлайн артикули/стоки/продукти, това може да ги подтикне към покупка. Аналитично и обратното. В случай, че снимка или описание не са достатъчни, то много вероятно е вие самите да ги загубите като потенциални клиенти.

За да постигнете желаният успех, дори в глобалното пространство, ние можем да ви предложим някои важни функции. По този начин ще увеличим рентабилността и продажбите на вашия онлайн магазин.

Ето как да стане това.

  1. Изчистено лого – ясното и забележително лого е визитна картичка за всички онлайн магазини. Когато става въпрос за онлайн пазаруване, разпознаваемото лого действа като е успокояващ символ и елемент на доверие за всяка фирмата или организацията. По-известните търговски марки могат да си позволят да се създаде онлайн магазин с модерна начална страница, която да показва минимални характеристики. Добре известното лого се превръща в талисман, красиво изображение или видео, което, чрез един бутон „Покупки“ ще направи много повече от всяка друга реклама.
  2. Сделки, оферти и безплатна доставка – Хората обикновено много бързо решават дали харесват или не даден уебсайт. Това е така, защото в рамките на няколко секунди трябва да са взели това решение, чрез избор на бутона за Фейсбук и другите социални медии. В противен случай, те просто ще се намерят някой друг магазин с по-привлекателно начална страница. И нищо не привлича по-добре и по-бързо от търговски сделки. Милиони хора губят ума си по време на продажбите и дисконтирани периоди, само и само да си купя нещо по изгодно от разпродажби, намалени цени и други сделки.

Някои от потребителите са привлечени от безплатна доставка. В общи линии всеки се интересува от един вид или промо на друг. По този начин, отстъпки и специални оферти обикновено са първите неща, които посетителите на сайта търсят. Примамливи обещания и уникални цени стимулират посетителите да харчат. Всичко това обяснява и смисъла да се позиционират привличащи погледа банери с отстъпка предлагането, на които става в горната част на началната страница на онлайн магазин.

Добър пример за създаване на доверие в потребителите от Бебешки магазин БЕБЕ МАРКЕТ

Безплатната доставка също е любима на публиката. За да се спестят и оправдаят похарчените средства, то безплатната доставка на онлайн магазини обикновено коригира минималната цена и често включени към цената на доставката. Наред с това много търговци избират варианта при определен брой закупени стоки, доставката е безплатна. При достигане на конкретна сума покупки, доставката е безплатна и т.н. Всичко това прави цената на поръчката с безплатна доставка маргинална и не възпира никой купувач. Това действа много примамливо в уеб пространството за масовата аудитория и всички пазаруват без почивка, по-евтино, отколкото в бутици и реални магазини. Ето, защо и цената, независимо от стойността й остава сравнително по-приемлива.

  1. Най-новите новини и най-популярни продукти. Когато има новини, пик на продажбите или предстоящи събития, които купувачите трябва да знаят за продукта, началната страница е най-доброто място да ги помести и представи. Това налага откриването на ексклузивни оферти и горещи цени от купувачите лесно и удобно. Друго предимство на тази тактика е, че веднъж спечелила новите клиенти, те лесно могат да се превърнат в постоянни купувачи и често да се връщат в тази страница, за да се информират за текущите оферти и всички налични „нови“ продукти.
  1. Марка, бранд, име на онлайн магазини. Невинаги е възможно да подскажете и да представите всичко актуално и модно на първата страница. За сметка на това е възможно да направите по-лесно достъпни, атрактивни и интересни някои оферти. Този трик прави огромна разлика за търговците на дребно, които имат богат каталог.

Ако предлагате маркови стоки, то чудесна възможност е като ги представите в главни категории на началната страница. Така всяка категория ще има добро изложение от каталог, които посетителя лесно и удобно да разглежда.

  1. Количка, регистрация, търсачка. Количка за вход и полето за търсене обикновено се поставят заедно във всеки електронен сайт. Не е възможно един онлайн магазин без функция за пазаруване с количка. Най-популярната количка е иконата на кошница. Много магазини предоставят на своите клиенти с частни сметки, възможност да проверяват всичките си предишни и текущи нареждания.

Всеки клиент, който се регистрира може да изберете лично потребителско име и парола за по-нататъшен достъп. Освен това, собствениците на такива сметки могат да получат специални намаления от собствениците на магазини и да участват в различни промоции и продажби.

В случай, че онлайн магазинът е голям и предлага богат избор от стоки тогава полето за търсене трябва да е задължително.

  1. Платежни системи. Електронната търговия на уебсайтове се занимава с много клиенти от цял свят. Всеки от тях има своите предпочитания от платежна форма и наличност на система. Освен това, може да има технически ограничен метод на плащане или опция и затова е по-добре да се изяснят възможностите за плащане в аванс. Така например, някои не приемат международни кредитни карти в разплащанията с електронна търговия. Други се нуждаят от адрес за фактуриране на клиента и адрес за доставка и т.н.

Онлайн магазини често използват кредитни и дебитни карти, ваучери за подаръци, наложен платеж, PayPal и т.н., като основна своя система за плащане. Всеки метод в онлайн магазина е добре да бъде посочен на видно място или в отделната страница начин на разплащане.

  1. Линкове към социални медии. По данни около 20% от онлайн покупките се извършват след сърфиране, чрез сайтове за социални медии. Хората са склонни да приемат общественото мнение. Социални сайтове като Facebook и Twitter, са най-добрите, ако не и най-бързият, източник, за да се получи информация, което е необходимо за почти всичко.

Нещо повече, медийни сметки и социалните доставят отлични възможности за самореклама. По този начин онлайн общностите могат да помогнат да се идентифицират най-активните и влиятелни клиенти, или да се намерят нови такива, които все още не са запознати с уеб магазина. По отношение на онлайн магазини, това е един добър канал за задържане на клиенти в крак с последните новини, или специални оферти, които са ориентирани към Facebook или Twitter само чрез последователи.

  1. Онлайн чат и телефонни номера. С онлайн пазаруване, купувачите взаимодействат с търговците, чрез компютърни мрежи. Там се извършват всички сделки, без значение от географски ширини и това доколко са обвързани. Когато има проблем обаче, клиентът по-вероятно би предпочел да има някой, с когото да разговаря. Това е в основата на необходимостта от отбор и подкрепа на всеки онлайн магазин; 24/7 горещи линии и живи чатове са с високо оценени форми на услуги с добавена стойност на клиентите.

Ако онлайн покупките могат да бъдат направени по цял ден и цяла нощ, съществува необходимост от предоставяне на услуги 24 часа на клиентите за решаване на по-голямата част на предварителна продажба. Освен това, хората могат да влизат в интернет от работните си места или от вкъщи, така че покупката и всяко запитване може да дойде по всяко време на деня. Наличието на обслужващ онлайн чата говори за доброто име на онлайн магазина.

  1. Карта на сайта и местонахождение на онлайн магазин. Тук става дума за опция за уеб магазини, която има няколко местни или национални търговци на дребно. Много консервативни клиенти, които предпочитат да се провери реалното самия магазин, а за да открият най-близкото място, използват онлайн форма.

Повечето подобни опции се намират в горния или долния десен ъгъл на всеки един сайт. Ако магазинът разполага с широка търговска мрежа това ще бъде добре за създаване на поле за търсене на специално място за магазин според държава, град, пощенски код или адрес на търсене.

  1. Знаци на доверие. Знаците на доверие са малки изображения или лога, които показват, гаранция за сигурност. Повечето от тях се намират от външна страна и сигнализират за безопасно пазаруването в дадения сайт. Някои от тези марки за доверие идват от мрежови решения, McAfee, Verisign, BBB, TRUSTe, GeoTrust и т.н. Такива сертификати за акредитация дават на клиентите чувство за сигурност и увереност в споделянето на своя лична информация. Посетителите ще бъдат по-склонни да направят покупка, ако знаят, че техните данни за плащане са безопасни за любопитни очи.

Важно е също така да се зане, че марките за доверие не са от значение за големи магазини на бранда. Те не трябва да преминават тестове за сигурност и защита на личните данни, за да се потвърди тяхната надеждност, защото те вече имат добра репутация по цял свят.

Освен знак за доверие, ясен дизайн, удобни менюта, подробни описания на продуктите и отзивите на потребителите също са важни за създаване на по-добра онлайн репутация. Просто имайте предвид, че доверието играе важна роля в желанието на клиента, за да даде парите си, където сам избере.

Бонус: За ползата от ръководства

Защо да не са задължителни – те са начин да се повиши интереса на посетителите на покупателната стойност. За клиенти, които правят големи покупки (най-често пазаруването на техника), те биха искали да се знаят кои характеристики да разгледат, преди да направят покупката на сходни продукти, които са разглеждани и пазарувани най-много. Този раздел има нещо общо с отдела за помощ, който често отговаря на техническите въпроси и решава проблеми, свързани с покупки.

Заключение

С цел всеки да създаде най-прецизният, уникален и грабващ потребителския интерес, онлайн магазин предлагаме цялото време, усилия и познания, както и богат професионален опит, който притежаваме, за да изградим вашето онлайн присъствие и да помогнем на вашия бизнес.

Facebook Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *