За какво да внимаваме при избора на обзавеждане на баня

За какво да внимаваме при избора на обзавеждане на баня

Много често, всеки един от нас е изправен пред преблема КАК ДА
РАЗПОЗНАЕМ ДОБРИЯ ПРОДУКТ.

С настоящата информация ще се опитам да Ви помогна при избора на оборудване за бани. В този сектор предлагането е изключително голямо и поради този факт, често клиента се чувства несигурен при покупка. Голяма част от артикулите са с недоказан произход, съмнително качество на изключително примамлива цена, но това не е най – голямата беда. Същественият проблем се крие в това, че при предлагането на тези продукти не се предоставя коректна информация на клиента за произхода на  продукта. По този начин реално се отнема на клиента правото на избор, тъй като той взема решение, на базата на неточна, или умишлено подадена грешна информация.

Основните три пункта, които е важно да проучим подробно преди да вземем
окончателно решениеса:

  1. Произход на продукта
  2. Гаранционни срокове и гаранцинни условия
  3. Сервиз

ПРОИЗХОД НА ПРОДУКТА

Както във всеки друг отрасъл, и този има популярни, нетолкова популярни или никому неизвесни производители. На това място ще приложа като пример, една ситуация, в която попаднах преди няколко години. Разглеждайки едно от популярните специализирани изложения, видях една душ кабина – така нар. “парни бани”, със съмнително ниска цена, веднага попитах колегата – симпатична млада дама, къде и от кого се произвежда този артикуа, а тя изключително грубо ми отвърна ”Какво Ви интересува, вие кабината или завода ще си купувате”.
Разбира се, че трябва да ви извесно къде се произвежда дадено изделие, какъв е контрола, който се прилага върху производствения процес, колко квалифициран е персонала, какви традиции има производителя и т.н. Как обаче да разберете това?

На първо място, като добра гаранция ще посоча сертификатите за качество. Ако даден продукт е произведен от завод или фабрика, притежаваща такъв документ, това е сериозна индикация за добро качество.

Друг лесно и досъпен начин да получите информация е от интернет страницата на производителя. Търговски организации, които не притежават собствено производство, а поръчват продукция със собствена търговска марка в държави от третия свят, най – често, имат страница, в която има само снимки на продуктите. В страницата липсва техническа информация, сведения за производство и други дани, които присъстват в сайта на всяка сериозна фирма производител.

Вижте тук: Добър пример за представяне на магазин за баня

ГАРАНЦИОННИ СРОКОВЕ И ГАРАНЦИОННИ УСЛОВИЯ

С навлизането в банята на скъпо оборудване, изобилстващо от електроника и други по – “деликатни” механизми, въпросът с гаранцията е от излючителна важност. За съжаление на нашият пазар думата гаранция и гаранционна карта девалвираха. Това се дължи на рекламните “трикове” и спекулациите с гаранционни срокове от порядака на няколко десетки или дори стотици години, които могат да се отнасят единствено и само за материал, но не и за краен продукт. Рядко ще си закупите какъвто и да е продукт, с който ще получите изрядна гаранционна карта с описани гаранционни условия и с посочени координати на сервиз или компетентни лица, който могат да констатират повреди и да се намесват адекватно за да ги отстранят. Вината за това носят самите производители и оторизираните представители /ако стоката е с чуждестранен произход/, а не тъговеца, тъй като те трябва да осигурят гаранционна карта, която трябва да съпътства продукта и да създадат сервизна мрежа. Съветът ни е да купувате даден продукт, само след като се убедите, че получавате писменна гаранция, въз основата на която ще можете да направите рекламация при производителя или оторизираан негов представител, ако възникне някакъв проблем. В този случай търговеца неможе да Ви помогне, с нищо друго освен да Ви окаже съдействие при осъществяване на контакт с отговорното лице.

СЕРВИЗ

Това може би е най – слабото място на нашия пазар. Освен не добре развитата гаранционна подръжка, за която вече споменахме, на лице е почти пълно отсъствие на извънгаранционна. Едва ли някой си закупува каквото и да било с намерението да го ползва, само по време на гаранционния му срок. Всеки производител е длъжен да подсигури сервиз на произведен от него артикул, дори и аварията да е извън гаранционния срок или поради неправилна експлоатация. В този случай отстраняването на проблема няма да бъде безвезмездно, но трябва да бъде извършен ремонт, ако клиента има такова желание. Също така е важно да могат да бъдат доставени всички резервни части и консумативи, и то в реални срокове. На скоро бях запозната със случай, в който клиента е чакал за резервна керамична глава за “испанска”смесителна батерия около шест месеца, но в крайна сметка не я е получил.

Когато се е опитал да намери координатите на производителя и той да си поръча директно от завода, се оказало, че производител на смесители с такава търговска марка не само в Испания, но и в цяла Европа не съществува.

Друг фрапиращ пример, е за клиент, закупил кабина за няколко хиляди, която след три месеца и половина спряла да функционира. Когато се свързал с фирмата, представляваща производителя на територията на България, те му обяснили по телефона /без дори и да отидат на място/, че повредата се дължи на токов удар, което е довело до увреждане на електрониката и това не е повреда, която се поема от гаранцията. Но по – интересен е бил отговора, когато клиента поискал да се достави резервна част и да се отстрани повредата, срещу заплащане. Любезният служител му обяснил, че те продават изключително качествена този път ”италиянска” стока и за нея не се предвиждат резервни части, тъй като тя никога не се поврежда и настоящия случай бил изключение.

До колкото ми е извесно и за най – утвърдените марки автомобили, които струват по няколко стотин хиляди, и чието качество никой не подлага на съмнение, също се предлагат резервни части.

В заключение ще Ви посъветваме, да не прибързвате с покупката на каквото и да било, без да сте се уверили, че ако имате проблем през гаранционния срок или нужда от съдействие след това, ще има към кого да се обърнете.


Снимка: Designed by mrsiraphol / Freepik
Facebook Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *